MUNCH OG FARSSLEKTEN

På vandring mot Vågå

Forfattere: Øivind S. Bjerke, Silje Rønneberg Hogstad, Paul Nome og Johan Storm Munch

Edvard Munch var svært opptatt av slekt, arv og historie – og ikke minst sin egen rolle i den.  Han visste hvor han kom fra, gjennom hele livet.

I denne boken går vi i Edvards fotspor.  Over fjellet – på vandring fra Gausdal til slektens arnested, Vågå – slik kunstneren selv gjorde i juli 1895. Underveis blir vi kjent med farsslekten og dens mange fargerike medlemmer; prester, embetsmenn, professorer og kulturpersonligheter. Mennesker Edvard hadde ‘vokst opp med’, enten som portretter på veggene i barndomshjemmet eller gjennom familiens levende fortellertradisjon.

Denne rikt illustrerte boken viser en til til nå relativt ukjent side av Edvard Munch. I tillegg til kunstverk, brev, skisser samt gamle og nye fotografier, vises familieklenodier samlet av familien, som ikke tidligere er publisert.  Vakre naturopplevelser inspirerer til besøk i Vågå-traktene og til å vandre den merkede Munch-stigen som følger Edvards egen rute fra 1895.

Boken består av fire essays med hvert sitt blikk på Edvard Munchs tilknytning til Vågå. Innledningsvis tar kunstner og friluftjournalist Silje Rønneberg Hogstad oss med på tur «I Edvards fotspor». Kunsthistoriker Øivind Storm Bjerke peker på konkrete motivkretser og kunstverk som kan spores til farsarven i «Slekt, kunst, fantasi og fakta». I «Troens ild i medvind og motvind» omtaler Paul Nome, som selv er prest, Munchs religiøsitet på bakgrunn av farfamiliens mange geistlige, mens Johan Storm Munch – Edvards fjerne slektning – utfyller slektstavlen med  korte portretter av viktige forfedre, helt fra tippoldefar Johan Stormm, f. 1712.

2022

Pris: Kr 449,- 

ISBN: 978 82 93140 917

Redaktør:

Birgitte M. Siem

Grafisk design: Morten Løwe